لیزر پرتوان در فیزیوتراپی : درمان پیشرفته درد و مشکلات حرکتی

لیزر تراپی پرتوان یا HILT روشی بسیار مدرن، غیرتهاجمی و بدون درد در فیزیوتراپی است. این روش علاوه بر تاثیر فوق‌العاده در درمان درد کمر و گردن، باعث افزایش گردش خون و بهبود عملکرد سیستم ایمنی می‌شود. در این مقاله کلینیک فیزیوتراپی آرکا با مزایای لیزر پرتوان و تفاوت آن با لیزر کم توان آشنا شوید.

لیزر پرتوان در فیزیوتراپی آرکا: درمان پیشرفته درد و مشکلات حرکتی

فیزیوتراپی لیزر پرتوان

فیزیوتراپی لیزر پرتوان یک روش درمانی غیر تهاجمی و موثر است که از انرژی نوری برای تحریک فرایند بهبود طبیعی بدن استفاده می کند. لیزر پرتوان با افزایش گردش خون، کاهش التهاب و تسریع ترمیم بافت ها، به بهبود انواع مشکلات سلامتی کمک می کند.

این روش درمان فیزیوتراپی برای طیف گسترده ای از بیماری ها و اختلالات حرکتی از جمله درد مزمن، مصدومیت ورزشی و همچنین زخم یا مشکلات پوستی مفید است.

لیزر پرتوان چیست؟

لیزرهای درمانی با توان (واحد وات) و فرکانس موج آنها تعریف می شوند. طول موج نقش مهمی دارد چون بیشترین تاثیر و نفوذ در بافت‌های بدن انسان در «طیف امواج درمانی» (طول موج حدود ۱۱۰۰-۶۵۰ نانومتر) صورت می گیرد.

طول موج لیزر پر توان نیز ۱۰۶۴ نانومتر است که باعث می شود نسبت مناسبی از نفوذ در بافت و جذب توسط اعضا انجام شود. مقدار توانی که دستگاه لیزر HILT در بازه ایمن تولید می کند می تواند طول و تعداد جلسات درمان را تا حدود ۵۰٪ کاهش دهد.

تفاوت لیزرتراپی کم توان (LLLT) و لیزر تراپی پرتوان (HILT)

به‌طور کلی دستگاه های لیزری که کمتر از ۰.۵ وات قدرت دارند در دسته لیزرتراپی کم توان (LLLT یا کلاس ۳) قرار می گیرند. در حالی که دستگاه هایی با خروجی بیش از ۰.۵ وات یا ۵۰۰ میلی‌وات به عنوان لیزرتراپی پرتوان (HILT یا لیزر کلاس ۴) شناخته می شوند.

قدرت و شدت امواج لیزر پرتوان به مراتب بیشتر از کم توان است. به همین دلیل به بافت های عمیق پوست نفوذ می کند و تاثیر درمانی قوی‌تری دارد. تفاوت دیگر این است که لیزرهای پرتوان باعث می شوند طی روند فیزیوتراپی سطح پوست گرم شود اما چون لیزر کم توان این خاصیت را ندارد به آن لیزر سرد نیز می گویند.

طبقه بندی انواع لیزر

بر اساس توان (قدرت) و طول موج، لیزرها به چند دسته تقسیم می شوند. اغلب دستگاه های لیزرتراپی معمولا در دو کلاس ۳B – یعنی لیزر درمانی کم توان (LLLT) و با توان کمتر از ۵۰۰ میلی وات – یا کلاس ۴ – یعنی لیزر با شدت بالا (پرتوان) با قدرت بیشتر از ۵۰۰ میلی وات – قرار می گیرند.

لیزر پر توان چیست؟ مزایا و کاربرد HILT

مزایای فیزیوتراپی لیزر پرتوان

با اینکه مزایای فیزیوتراپی با لیزر پرتوان بسیار زیاد هستند، اصلی ترین مزیت های این روش شامل:

  • غیر تهاجمی و بدون درد یا جراحی است.
  • جلسات درمانی زمان زیادی نمی برند و معمولا دوره درمان آن کوتاه است.
  • به بهبود سریع درد اندام ها و التهاب مفاصل بدن کمک می کند.
  • برای انواع مشکلات سلامتی از کمردرد و درد مفصل زانو تا بهبود اسکار پوستی مفید است.
  • ایمن است و عوارض جانبی جدی یا دائمی ندارد (جز سوزش خفیف و التهاب موقت بعد از درمان)

عوارض لیزر پرتوان فیزیوتراپی

فیزیوتراپی لیزرپرتوان یک روش درمانی ایمن و بی خطر است که معمولا عوارض جانبی ندارد. در صورت رعایت نکات ایمنی (شرایط مطب و استفاده از عینک محافظتی) و مراجعه به فیزیوتراپیست متخصص، لازم نیست نگران عوارض آن باشید.

البته در برخی موارد ممکن است بیمار در محل تابش لیزر احساس سوزش خفیفی داشته باشد. همچنین ممکن است بیمار پس از درمان دچار قرمزی و تورم خفیفی شود که معمولاً طی چند ساعت بعد از لیزرتراپی پرتوان برطرف می‌شود.

فیزیوتراپی با لیزر پرتوان چطور عمل می کند؟

زمانی که دستگاه لیزر پرتوان فیزیوتراپی روی پوست قرار می گیرد، فوتون‌های نور چندین سانتی متر در عمق بافت ناحیه درمانی نفوذ می کنند و توسط میتوکندری سلول جذب می شوند.

انرژی تولید شده توسط امواج لیزر مزایای فیزیولوژیکی متعددی دارند و باعث تاثیرات مثبت طبیعی سلول، اما با روند سریع تر می شوند. بنابراین فیزیوتراپی با لیزر پرتوان می تواند به بهبود و ترمیم صدمات کمک زیادی کند.

کاربردهای فیزیوتراپی لیزر پرتوان

فیزیوتراپیست ها از لیزر پرتوان برای افزایش سرعت بهبود بافت های مختلف بدن استفاده می کنند. معمولا فیزیوتراپی با لیزر پرتوان (لیزر داغ یا HILT) برای درمان مشکلات حرکتی در نواحی زیر استفاده می شود:

  • آرتروز زانو، لگن و ساق پا – برای کاهش ورم مفاصل و استخوان‌ها
  • درمان روماتیسم مفصلی – با کاهش التهاب مفاصل زانو و مچ دست و پا
  • سندروم گیرافتادگی شانه (Shoulder impingement syndromes)
  • التهاب مفاصل لگن یا شانه
  • تحلیل مهره های کمر (دژنراسیون دیسک کمر)
  • بیرون زدگی دیسک یا مهره کمر
  • سیاتیک – درمان درد عصب سیاتیک کمر
  • التهاب تاندون
  • التهاب/تورم آرنج در اثر ورزش زیاد – که به آن آرنج تنیس بازان (Tennis elbow) می گویند
  • درد پاشنه یا کف پا
  • در رفتگی مفاصل
  • التهاب تاندون و بافت غشایی آن
  • انگشت ماشه‌ای (مشکل حرکتی یک یا همه انگشتان دست)
  • بهبود زخم‌ها و جای عمل جراحی
کاربرد لیزر پرتوان در فیزیوتراپی برای درمان چه مشکلاتی است؟

حالت‌های فیزیوتراپی لیزر پرتوان

لیزرتراپی پرتوان می تواند در دو حالت ضربانی (منقطع یا pulsed) و پیوسته (continuous) بکار برود. حالت پالس دار به معنی تناوب روشن و خاموش شدن دستگاه لیزر پرتوان است و اغلب به عنوان درمان کاهش یا تسکین درد استفاده می شود.

امواج مداوم لیزر نیز به معنی وضعیتی است که در آن لیزر در تمام مدت درمان روشن می ماند و اغلب برای تحریک زیستی، التیام و بهبود سریعتر عضو صدمه دیده استفاده می شود.

خصوصیت انواع لیزر فیزیوتراپی

به دلیل ویژگی های طبیعی، دستگاه های لیزر پرتوان و کم توان خصوصیات مشترک زیر را دارند:

  • نور آنها تک رنگ است (مونوکروم) چون لیزر های فیزیوتراپی فقط طول موج خاصی دارند، به یک رنگ خاص دیده می شوند. پس اشعه لیزر فقط روی ناحیه درمانی مورد نظر اثر می گذارد.
  • انسجام امواج فاز و روند حرکت امواج لیزر با یکدیگر کاملا هماهنگ است. بنابراین تاثیر آنها به مراتب شدیدتر است.
  • همراستا و موازی هستند لیزها موازی هم حرکت می کنند. یعنی لازم نیست نگران تاثیر آن بر اعضای دیگر باشید.

نکات ایمنی فیزیوتراپی با لیزر پرتوان

طبق دستورالعمل های سازمان های بهداشت و پزشکی، درمان فیزیوتراپی با استفاده از لیزر پرتوان به طور کلی ایمن و بی خطر است و این روش فرآیند ترمیم بافت را بهبود می دهد.

البته این روش در صورت عدم رعایت نکات ایمنی (زدن عینک محافظ) می تواند به چشم‌ها آسیب برساند. به همین دلیل بیمار باید در کل طول فیزیوتراپی با لیزر عینک محافظتی بزند.

در ضمن، به دلیل توان بالای لیزر HILT، توصیه های پیشگیرانه در مورد عوارض اثرات حرارتی آن وجود دارد. اغلب مراجعین معتقدند این گرما باعث دلپذیری و حس خوشایند حین درمان فیزیوتراپی می شود. اما لازم به ذکر است، اگر فیزیوتراپی لیزر پرتوان توسط تکنسین حرفه‌ای انجام نشود، احتمال عوارضی مانند صدمه به ناحیه درمان وجود دارد.

چه کسانی نباید فیزیوتراپی لیزر پرتوان انجام دهند؟

پزشکان توصیه می کنند افرادی که شرایط زیر را دارند بهتر است از انجام فیزیوتراپی با لیزر پرتوان اجتناب کنند:

  • زنان باردار
  • بیمارانی که تومور دارند
  • کسانی که دچار خونریزی داخلی هستند
  • افرادی که دستگاه تنظیم کننده ضربان قلب (Pacemaker) دارند
  • مبتلایان به ترومبوز (وجود لخته خون در رگ)

بنابراین بهتر است قبل از درمان با دکتر متخصص یا فیزیوتراپیست مشورت کنید.

جلوگیری از عوارض لیزر پرتوان

همچون هر روش درمان دیگر، فیزیوتراپی با لیزر پرتوان نیز در موارد خاص می تواند احتمال عوارض جانبی داشته باشد. با مراجعه به بهترین فیزیوتراپیست ها و رعایت موارد زیر می توانید عوارض لیزر پرتوان را به حداقل برسانید:

  • استفاده از عینک مخصوص لیزر
  • دستگاه لیزر پرتوان باید در یک اتاق مستقل با حداقل عبور و مرور باشد تا افراد دیگر ناخواسته در معرض تشعشع امواج قرار نگیرند.
  • جلوگیری از انعکاس لیزر از سطوح آینه‌ای
  • اجتناب از قرار گرفتن چشم یا جمجمه کودکان در معرض امواج لیزرتراپی پرتوان

دقت کنید که استفاده اشتباه از عینک لیزر به دلیل ایجاد حس کاذب ایمنی از نزدن عینک خطرناک‌تر است.

شواهد پزشکی مزایای فیزیوتراپی با لیزر پرتوان:

دانشمندان در سال های اخیر در تحقیقات متعددی تاثیر مثبت و مزایای لیزر پرتوان برای درمان های فیزیوتراپی را ثابت کرده اند. به‌طور مثال نتایج یک تحقیق در سال ۲۰۱۸ ثابت می کند لیزرتراپی پرتوان برای درمان بیماری ها و اختلالات حرکتی عضلانی اسکلتی بسیار مفید است.

همچنین بررسی تحقیق‌های چند سال گذشته نشان می دهد فیزیوتراپی HILT یا لیزر پرتوان در درمان درد و رفع مشکلات حرکتی کمر و گردن تاثیر مطلوبی دارد. البته چون این روش درمان با لیزر نسبتا جدید و مدرن است شناخت مزایای دقیق آن در نواحی مختلف بدن و در بلندمدت نیازمند بررسی بیشتر است.
علاوه بر این، انجام فیزیوتراپی با لیزر کم توان باعث می شود بیماران حرکتی در کنار ورزش و / یا عمل جراحی مزایای بیشتری بدست بیاورند.

هزینه هر جلسه لیزر پرتوان چقدر است؟

هزینه هر جلسه لیزر پرتوان می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد و به چند عامل بستگی دارد:

  • محل: هزینه زندگی در منطقه ای که کلینیک در آن واقع شده است می تواند بر قیمت گذاری تاثیر بگذارد. به طور کلی، کلینیک های واقع در شهرهای بزرگتر تمایل به هزینه بیشتری دارند.
  • نوع کلینیک: نوع کلینیکی که لیزر پرتوان را ارائه می دهد می تواند بر قیمت گذاری تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، کلینیک های تخصصی فیزیوتراپی ممکن است هزینه بیشتری نسبت به مطب پزشک عمومی داشته باشند.
  • تجربه متخصص: متخصصان با تجربه تر و دارای مدرک بیشتر ممکن است هزینه بیشتری برای خدمات خود دریافت کنند.
  • نوع لیزر: انواع مختلف لیزر پرتوان وجود دارد و هر کدام هزینه خاص خود را دارند.
  • ناحیه تحت درمان: ناحیه ای از بدن که تحت درمان قرار می گیرد می تواند بر قیمت گذاری تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، درمان زانو به طور کلی گرانتر از درمان مچ دست است.
  • تعداد جلسات: تعداد جلسات مورد نیاز برای رسیدن به نتایج مطلوب می تواند بر قیمت کلی درمان تاثیر بگذارد.

به طور کلی، هزینه هر جلسه لیزر پرتوان می تواند از 300 تا 500 هزار تومان متغیر باشد.

توصیه بهترین متخصصان فیزیوتراپی کلینیک آرکا

فیزیوتراپی لیزر پرتوان (HILT) بر اساس تکنولوژی روش لیزرتراپی کم توان (LLLT) و مزایای شناخته شده آن طراحی شده است. توان بالا و استفاده از طول موج مخصوص اجازه نفوذ امواج لیزر به بافت‌های عمیق و تسریع درمان را می دهد.

  • درمان فیزیوتراپی با لیزر پرتوان روشی بدون عوارض دارو مانند اعتیاد و … و از بهترین راه‌های تسکین درد است. این روش نسبتا مدرن، طی یک فرآیند طبیعی انتقال انرژی (تحریکات زیستی همراه با اثر فوتومکانیکی امواج)، بهبود و بازسازی اعضا و نواحی آسیب دیده را تسریع می کند.
  • بیشترین تاثیر و مزایای فیزیوتراپی با لیزر پرتوان در درمان مصدومیت ورزشی یعنی کشیدگی ماهیچه، در رفتگی یا انحراف مفاصل و همچنین کمردرد به علت های سیاتیک، بیرون زدگی دیسک و اختلالات لگن است.

در این مقاله سعی کردیم بیماری های که به لیزر پرتوان نیازدارند و مزایای این روش مدرن را به شما معرفی کنیم. شما برای انجام کلیه خدمات فیزیوتراپی، دریافت نوبت و مشاوره می توانید به سایت کلینیک فیزیوتراپی آرکا مراجعه کنید. کلینیک فیزیوتراپی آرکا اولین و تنها سامانه تخصصی نوبت دهی فیزیوتراپی در ایران می باشد.


منبع مقالات معتبر پزشکی درباره لیزر پرتوان از مرجع فیزیوتراپی Physio-Pedia و سایت HighIntensityLaser

این مطلب را به اشتراک بگذارید
سمیرا قربانی
سمیرا قربانی
مقالات: 174

یک نظر

  1. کاملترین مقاله ای که در مورد لیزر پرتوان خوندم بود، ممنونم از توضیحات خوبتون

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *